Γευσιγνωσία

Tips Γευσιγνωσίας

Μάθε πώς να δοκιμάσεις το κρασί και να αναπτύξεις τον ουρανίσκο σου με 5 βασικά βήματα!

Οι παρακάτω συμβουλές γευσιγνωσίας κρασιού παρέχονται και ακολουθούνται από τους sommeliers για να ενισχύσουν την ικανότητά τους να θυμούνται κρασιά.

Παρόλο που αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται από επαγγελματίες, στην πραγματικότητα είναι πολύ απλή και μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε να βελτιώσει την ικανότητά του στη γευσιγνωσία του κρασιού.

Όλοι μπορούν να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν ένα κρασί. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ποτήρι κρασί και κριτική ικανότητα.

Υπάρχουν 3 βήματα για τη γευσιγνωσία κρασιού:

Όραση: Κάνε μια οπτική επιθεώρηση του κρασιού με ουδέτερο φωτισμό σε λευκο φόντο.

Όσφρηση: Μύρισε το κρασί και προσδιόρισε τα αρώματα μέσω της όσφρησης.

Γεύση: Αξιολόγησε τη δομή της γεύσης (ξινή, πικρή, γλυκιά, αλμυρή)

Δημιούργησε ένα πλήρες προφίλ του κρασιού που μπορεί να αποθηκευτεί στη μνήμη σου για καιρό.

Ας ξεκινήσουμε με μερικά βασικά tips για την γευσιγνωσία!

Διάλεξε το σωστό ποτήρι για το κρασί που θέλεις να δοκιμάσεις. Υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες ποτηριών: για τα κόκκινα, για τα λευκά, για τις σαμπάνιες και τους αφρώδεις οίνους και για τα γλυκά-ενισχυμένα κρασιά. Τα ποτήρια κόκκινου κρασιού είναι γενικά μεγαλύτερα σε ύψος και μέγεθος σε σύγκριση με τα ποτήρια λευκού κρασιού. Αυτό επιτρέπει στο κρασί να έρθει σε επαφή με περισσότερο οξυγόνο.

Τα πιο δημοφιλή ποτήρια κόκκινου κρασιού είναι:

α) Cabernet Sauvignon | Merlot | Bordeaux (το παραδοσιακό ποτήρι κόκκινου κρασιού)
β) Syrah
γ) Pinot Noir | Burgundy

Τα δημοφιλέστερα ποτήρια για τα λευκά:

α) Chardonnay | Viognier (το παραδοσιακό ποτήρι λευκού κρασιού)
β) Sauvignon Blanc
γ) Riesling

Γέμισε στο 1/3 του ποτηριού το κρασί που επιθυμείς να δοκιμάσεις.

Σήκωσε το ποτήρι με κλίση 45° σε λευκή επιφάνεια. Παρατήρησε το χρώμα και τη διαύγειά του.

Χρώμα
Δες την απόχρωση και το βάθος του κρασιού. Το χρώμα δείχνει την ηλικία του. Τα κόκκινα κρασιά συνήθως ξεθωριάζουν με το χρόνο, ενώ τα λευκά κρασιά σκουραίνουν.

Διαύγεια
Το κρασί μπορεί να είναι χαλασμένο εάν είναι αποχρωματισμένο ή θολό.

Περίστρεψε το κρασί στο ποτήρι για να απελευθερώσεις το άρωμά του. Τα κόκκινα κρασιά το χρειάζονται περισσότερο από τα λευκά, γι’ αυτό καλό είναι πριν τη δοκιμή να τα τοποθετήσεις σε κανάτα για λίγα λεπτά.

Συνήθως τα λευκά κρασιά έχουν αρώματα κίτρινων φρούτων και τα κόκκινα, αντίστοιχα, κόκκινων φρούτων. Αναζήτησε αρώματα λουλουδιών, μπαχαρικών, ξηρών καρπών και σοκολάτας. Σκέψου πρώτα τις κύριες κατηγορίες, δηλαδή εσπεριδοειδή ή τροπικά φρούτα όταν δοκιμάζεις λευκό κρασί, ή κόκκινα, μπλε και μαύρα φρούτα, όταν δοκιμάζεις κόκκινο κρασί. Σε γενικές γραμμές, μπορείς να χωρίσεις τη μύτη ενός κρασιού σε τρεις κύριες κατηγορίες:

Τα πρωτογενή αρώματα είναι παράγωγα σταφυλιών και περιλαμβάνουν φρούτα, βότανα και νότες λουλουδιών. Τα αρώματα αυτά επηρεάζονται από την καλλιέργεια των σταφυλιών, δηλαδή το έδαφος και το κλίμα της περιοχής.

Τα δευτερογενή αρώματα προέρχονται από τις πρακτικές της οινοποίησης. Τα πιο συνηθισμένα αρώματα είναι παράγωγα της ζύμωσης και είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν σε λευκά κρασιά: φλοιός καρυδιών (αμύγδαλο, φυστίκι), αχλάδι ή μπανάνα.

Τα τριτογενή αρώματα προέρχονται από την ωρίμανση, συνήθως σε φιάλη ή σε δρύινα βαρέλια. Αυτά τα αρώματα είναι κυρίως καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, μπαχαρικά, βανίλια, καπνός, κέδρος, ακόμη και καρύδα.

Κράτησε το κρασί στο στόμα σου για 3-4 δευτερόλεπτα. Ξεχώρισε την γεύση που κυριαρχεί: γλυκιά, ξινή, αλμυρή και πικρή.

Αρχικά θα καταλάβεις πόσο γλυκό είναι το κρασί. Μια αίσθηση που γίνεται κυρίως αντιληπτή στο μπροστινό άκρο της γλώσσας. Στη συνέχεια προσπάθησε να καταλάβεις την οξύτητα, η οποία είναι πολλές φορές απαραίτητη και γίνεται αντιληπτή από την έκκριση σάλιου στο στόμα μας που προσφέρει μια αίσθηση δροσιάς.

Όταν δοκιμάζουμε κόκκινο κρασί, γευόμαστε τις τανίνες του που γίνονται αντιληπτές από την αίσθηση της στυφάδας στο στόμα. Νιώσε την αίσθηση που αφήνει το αλκοόλ στο στόμα, αλλά και το σώμα του κρασιού. Όσο περισσότερο αλκοόλ έχει ένα κρασί, τόσο πιο γεμάτο σώμα έχει. Τέλος εξέτασε την επίγευση του κρασιού. Δες πόσο χρόνο διαρκεί το γευστικό αποτύπωμα του στο στόμα μετά την πόση του.

Απόκτησε όλα τα απαραίτητα για μια γευσιγνωσία!

ΑΞΕΣΟΥΑΡ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *