Ώρα να ετοιμάσεις μόνος σου τα πιο απολαυστικά cocktails!
Κανένας δεν ξέρει πότε και πώς σερβιρίστηκε το πρώτο cocktail, παρόλο που υπάρχουν πάρα πολλές παραδόσεις και θρύλοι. Τα cocktails διαχωρίζονται σε short και long drinks.
Τα short drinks είναι μικρής ποσότητας ποτό (120 ml) που σερβίρεται σε χαμηλό ποτήρι και συνήθως έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Τα long drinks σερβίρονται σε ψηλό ποτήρι και διαθέτουν μικρό βαθμό αλκοόλ.
Margarita
Κλασική Μαργαρίτα ή frozen είναι το απόλυτο καλοκαιρινό cocktail! Υπάρχουν πολλές γεύσεις που μπορείς να ετοιμάσεις πέρα από τις κλασικές λεμόνι και φράουλα. Απλά αντικατάστησε το χυμό με αυτό που σου αρέσει: καρπούζι, πεπόνι, μάγκο, πορτοκάλι.
Η κλασική συνταγή:
45 ml τεκίλα
15 ml Cointreau
30 ml χυμός lime
125 ml θρυμματισμένος πάγος
αλάτι
Βυθίζεις το χείλος ενός ποτηριού στο χυμό και μετά στο αλάτι. Χτυπάς στο μπλέντερ την τεκίλα το Cointreau, το χυμό και τον πάγο. Σερβίρεις και απολαμβάνεις!
Στις γλυκές εκδοχές αντικατέστησε το αλάτι με τη ζάχαρη.
Mojito
Προέρχεται από την Αβάνα της Κούβας και έχει γίνει πολύ δημοφιλές καλοκαιρινό ποτό τα τελευταία χρόνια.
Η κλασική συνταγή:
50 ml λευκό ρούμι
15 ml χυμός lime
20 ml σιρόπι ζάχαρης ή 20 gr καστανή ζάχαρη
50 ml ανθρακούχο νερό ή σόδα
φύλλα φρέσκου δυόσμου
μισό lime
θρυμματισμένος πάγος
Κόβεις το lime στα δύο και το βάζεις σε ένα ψηλό ποτήρι μαζί με τον δυόσμο και την ζάχαρη. Τα πιέζεις ελαφρά με ένα γουδοχέρι, ρίχνεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις καλά.
Μπορείς να το δοκιμάσεις και σε άλλες γεύσεις όπως φράουλα, cranberries, ρόδι, ανανά, κ.α.
Αντικατάστησε το χυμό lime με χυμό της επιλογής σου.
Daiquiri
Το αγαπημένο ποτό του Αμερικανού συγγραφέα του 20ού αιώνα, Ernest Hemingway, ο οποίος όντας διαβητικός συνήθιζε να μειώνει την ποσότητα της ζάχαρης και να αυξάνει την ποσότητα του αλκοόλ, αφήνοντας το στην ιστορία ως Hemingway Daiquiri. Η κλασική εκδοχή, βέβαια, είναι με φράουλα και σερβίρεται με τριμμένο πάγο ή frozen.
Η συνταγή:
50 ml μαύρο ή παλαιωμένο ρούμι
20 ml φρέσκος χυμός φράουλας
15 ml σιρόπι ζάχαρης
θρυμματισμένος πάγος
Γεμίζεις ένα σέικερ με όλα τα υλικά, τα ανακατεύεις καλά, σερβίρεις και προσθέτεις πάγο αν χρειάζεται.
Δοκίμασε να αντικαταστήσεις το χυμό της φράουλας με μάγκο, ανανά, πεπόνι ή λεμόνι!
Aperol Spritz
Στις μέρες μας το Aperol Spritz αποτελεί ίσως το δημοφιλέστερο απεριτίφ του πλανήτη. Συνδυάζεται εξαίσια με πίτσα και παρασκευάζεται με το γνωστό σε όλους πικρό Ιταλικό λικέρ Aperol. To Aperol Spritz έγινε διάσημο τη δεκαετία του 1950, όταν όλο και περισσότεροι Ιταλοί γοητεύτηκαν από το συνδυασμό του αφρώδη οίνου με τη σόδα. Είναι ένα απόλυτα δροσιστικό, γευστικό και καλοκαιρινό cocktail.
Η συνταγή:
50 ml Aperol
75 ml Prosecco ή αφρώδες λευκό κρασί
λίγη σόδα
1 φέτα πορτοκάλι για γαρνίρισμα
πάγος
Βάλε σε ένα ποτήρι όλα τα υλικά, ανακάτεψε καλά και πρόσθεσε τον πάγο.
Αυτό ήταν! Καλή απόλαυση!
Bellini
Διάσημο σε όλο τον κόσμο, αυτό το cocktail για όλες τις περιστάσεις επινοήθηκε από τον Giuseppe Cipriani, ιδιοκτήτη του διάσημου “Harry’s Bar” της Βενετίας.
Το επινόησε για να τιμήσει το ζωγράφο Giovanni Bellini στην έκθεσή του το 1950. Έχει ως βάση το ροδάκινο και τη σαμπάνια και τέλος λίγο φραμπουάζ που του χαρίζει αυτή την ροζ απόχρωση.
Η συνταγή:
1 ώριμο ροδάκινο καθαρισμένο
2 φραμπουάζ
150 ml ξηρή σαμπάνια παγωμένη ή άλλος αφρώδης οίνος
Χτύπα στο μπλέντερ το ροδάκινο και τα φραμπουάζ. Σε ένα ποτήρι σαμπάνιας ρίξε τα φρούτα και την σαμπάνια. Ανακάτεψε και απόλαυσε.