Ποικιλίες

Cabernet Sauvignon: Ο βασιλιάς των ερυθρών

Το Cabernet Sauvignon είναι ο βασιλιάς των κόκκινων σταφυλιών. Πρόκειται για ποικιλία που ωριμάζει ελαφρά αργοπορημένα και γι’ αυτό ταιριάζει σε σχετικά πιο θερμές περιοχές. Αποτελεί ιδανικό σταφύλι μείξης.

Έρευνες δείχνουν ότι αποτελεί απόγονο διασταύρωσης της λευκής ποικιλίας Sauvignon Blanc και της ερυθρής Sauvignon Franc.

Ποικιλία για

Ερυθρά | Ροζέ

Είναι σταφύλι που χρησιμοποιείται  για τη δημιουργία κόκκινων και ροζέ κρασιών.

Ρώγα

Μικρή μαύρη

Οι ρώγες του είναι μικρές μαύρες και σφαιρικές, ενώ δίνουν ένα κρασί τανικό, στυφό, με έντονο χρώμα και πολύπλοκα αρώματα.

Σώμα

Μέτριο | Γεμάτο

Μέτριο προς γεμάτο σώμα, δίνει κρασιά που επιδέχονται μακρόχρονη παλαίωση αποκτώντας ένα σύνθετο μπουκέτο.

Οξύτητα

Μέτρια | Έντονη

Η μέτρια προς έντονη οξύτητά του δίνει πιο επιθετικά κρασιά που όμως δείχνουν αντοχή στην οξείδωση.

Καταγωγή

Μπορντό | Γαλλία

Προέρχεται από τη νότια Γαλλία και συγκεκριμένα το Μπορντό. Η συγκεκριμένη ποικιλία αγαπάει τον ήλιο.

Συνδυασμοί με άλλες ποικιλίες

Merlot | Syrah | Sangiovese | Malbec | Cabernet Franc
Αγιωργίτικο | Λημνιό

Περιοχές καλλιέργειας

Σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως σε:
ΗΠΑ | Ιταλία | Χιλή | Αυστραλία | Νότια Αφρική

Στην Ελλάδα:
Σε όλη τη χώρα

Στον Νέο Κόσμο παράγει τα πιο ακριβά και συλλεκτικά κόκκινα κρασιά που παράγονται στις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Χιλή, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική.

Καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα και συνδυάζεται με Λημνιό και πολλούς τοπικούς οίνους όπως Αγιορείτικος, Δράμας, Μακεδονικός, Αττικός, Πελοποννησιακός, κ.α.

Αρώματα

Ψητή πιπεριά

Μαύρη
σταφίδα

Βατόμουρο

Κεράσι

Βιολέτα

Κέδρος

Αναλόγως τις κλιματολογικές συνθήκες όπου καλλιεργείται, η ποικιλία αυτή δίνει αρώματα βιολέτας, μαύρου βατόμουρου, κέδρου και μπαχαρικών.

Στα ζεστά κλίματα επικρατούν αρώματα μαύρων φρούτων, φραγκοστάφυλο, κεράσι, μούρο, ενώ στα ψυχρά τα αρώματα είναι πιο βοτανικά, όπως αυτά της ψητής πιπεριάς, του κέδρου, του γρασιδιού και του ευκάλυπτου.

Κατά την παλαίωση, η ποικιλία αναπτύσσει ιδιαίτερο μπουκέτο με αρώματα πιπεριού, βαρελιού, βανίλιας και σοκολάτας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *